7 Σημαντικοί Όροι που Πρέπει να Γνωρίζεις για τις Digital Διαφημίσεις

Ο κόσμος του Digital Marketing

Οι διαφημίσεις κατέχουν μια σημαντική θέση στον κόσμο του Digital Marketing αλλά και στη γενικότερη προβολή μιας επιχείρησης στα κοινωνικά δίκτυα. Ιδιαίτερα μέσω της εξέλιξης των social media, της εμφάνισης του TikTok, των Meta Ads (Ads Manager για Facebook και Instagram), των Pay Per Click και των Likes, έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό το διαδικτυακό footprint και η σημασία του. Οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερα εντάσσουν στην προώθησή τους τις Digital διαφημίσεις

Ποιες, όμως, είναι αυτές οι διαφημίσεις, που μπορούν να βοηθήσουν μία επιχείρηση και ποιοι είναι οι σημαντικοί όροι που πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτές; 

Ποιές είναι οι Digital Διαφημίσεις;

Οι διαφημίσεις digital είναι αυτές που προβάλλονται σε όλο το φάσμα του διαδικτύου, είτε με τη μορφή των διαφημίσεων Google (Google Ads), είτε μέσω διαφημίσεων στα social media (Social Media Ads).

Στη περίπτωση των διαφημίσεων στη Google σημαντική είναι η ύπαρξη ιστοσελίδας της επιχείρησης, ώστε τα Google Ads να οδηγούν τον χρήστη εκεί απευθείας. Διαφορετικά, η δημιουργία Google My Business με στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν τον χρήστη σε ενέργειες, όπως το τηλεφώνημα, είναι επίσης σημαντικό προτέρημα.

Όσον αφορά τα social media, η προβολή των καταστημάτων, φυσικών ή και μη, μπορεί να οδηγήσει επίσης τον χρήστη σε ενέργεια, που θα αυξήσει το brand awareness μιας επιχείρησης. Σημαντικός παράγοντας και στις δύο περιπτώσεις είναι το κλικ της διαφήμισης και η επιτυχής περιήγηση στον ιστότοπο ή επικοινωνία (τελική ενέργεια).

digital-advertisements-σημαντικοί-όροι-saldo-agency

Σημαντικοί όροι των Digital Διαφημίσεων

Όταν μιλάμε για διαδικτυακές διαφημίσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε μερικές λέξεις κλειδιά, πριν αρχίσουμε το ταξίδι μας. Έτσι θα μετράς καλύτερα την πρόοδό τους και την κίνηση στο site σου. Τα ουσιώδη αυτά χαρακτηριστικά/όροι είναι τα εξής: 

1. Pay Per Click (Google Ads)

Ο όρος pay per click σημαίνει πως το Google πληρώνεται αυτόματα, όποτε ένας χρήστης πατά επάνω στη διαφήμιση και γίνεται ανακατεύθυνση στον ιστότοπο της εκάστοτε επιχείρησης.

2. Budget (Google & Meta Ads)

To Budget είναι το ποσό το οποίο ορίζεις σαν διαχειριστής των διαφημίσεων που θα πληρώνεις για κάθε κλικ – ενέργεια του χρήστη. Αυτό δε σημαίνει πως κάθε φορά θα παίρνει αυτό το ποσό ολόκληρο. Συγκεκριμένα, στη περίπτωση των Google διαφημίσεων, το Βudget ορίζεται μηνιαία ή ημερησίως. 

Στην περίπτωση του μηνιαίου προϋπολογισμού, το λογισμικό των Google Ads διαχωρίζει σε μικρότερα μέρη το ποσό που ορίσατε και το σπάει ημερησίως (πχ. 8€ budget, 0,10 τη πρώτη μέρα, 1€ τη δεύτερη, 0,20 λεπτά τη τρίτη κ.α.). 

Στα Meta Ads, έχεις τη δυνατότητα να ορίσεις Daily Budget και Lifetime Budget. Το Daily Budget είναι αυτό που αντλείται καθημερινά όμοια για τη καμπάνια, μέχρι να απενεργοποιηθεί η διαφήμιση (8€ κάθε μέρα). Το Lifetime Budget ακολουθεί την ίδια λογική του budget στα Google Ads.

3. Impressions (Google & Meta Ads)

Ο όρος των impressions (εντυπώσεις) δείχνει τον αριθμό των εμφανίσεων της διαφήμισης μας.

4. Engagement (Meta Ads)

Αντίστοιχα ο όρος engagement δείχνει την αλληλεπίδραση των χρηστών με τη διαφήμιση στα social media.

5. ROAS (Return On Ad Spend) (Google & Meta Ads)

Ο όρος του ROAS βοηθά στη βέλτιστη αξιοποίηση των διαφημίσεων. Ένας καλός αριθμός χρειάζεται να ξεπερνά το 2-3, αλλά αυτό εξαρτάται από την περίοδο και τον κλάδο κάθε επιχείρηςη. Η απόδοση των διαφημίσεων δείχνει τα έσοδα που άντλησε μια επιχείρηση σε σχέση με αυτά που ξόδεψε για τη προβολή της διαφήμισης.

6. Keywords (Λέξεις - Κλειδιά) (Google Ads)

Οι λέξεις κλειδιά στις διαφημίσεις της Google έχουν έναν στόχο, να στοχεύσεις συγκεκριμένα χρήστες που ψάχνουν κάτι σχετικά με το προϊόν/υπηρεσία σου! Τέλειο; 

Στην πλατφόρμα της Google Ads, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Google Keyword Planner, για να προσδιορίσεις τη κατάλληλη λέξη – κλειδί για τη διαφήμισή του, με βάση τις αναζητήσεις που έχει.

7. CTA (Call To Action) ( Google & Meta Ads)

Το λεγόμενο κουμπί προτροπής ή CTA (Call To Action) είναι αυτό που θα ωθήσει τον καταναλωτή να ενεργήσει και να ακολουθήσει τον σύνδεσμο για να κάνει browse στην ιστοσελίδα ή κάποια άλλη ενέργεια που έχεις ορίσει εσύ, ο διαχειριστής. Γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να μη το ξεχνάς, να το κάνεις ελκυστικό προς το κοινό σου και να το χρησιμοποιείς!

Ένταξε τις Digital Διαφημίσεις στην επιχείρησή σου

Αυτοί ήταν 7 σημαντικοί όροι που πρέπει να γνωρίζεις. Ο κόσμος των Social  Media και του διαδικτύου σε περιμένει. Ειδικά το 2022, με την εμφάνιση του TikTok και των Stories, η κίνηση στα επιχειρησιακά προφιλ έχει αυξηθεί. Συγκεκριμένα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το 33% του συνόλου των δαπανών για ψηφιακές διαφημίσεις το 2022. 

Η ετήσια διαφημιστική δαπάνη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέρχεται σε 134 δισ. δολάρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση 17% σε ετήσια βάση. Εσύ θα χάσεις; Μπες στον κόσμο του ψηφιακού κόσμου! Κι αν χρειαστείς βοήθεια, εμείς θα σε βοηθήσουμε με χαρά!

 

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)