/Digital Marketing

Τι είναι το Digital Marketing;

Το Digital Marketing είναι ένας όρος που ακούμε αρκετά συχνά. Μας επιτρέπει να συνδεόμαστε με δυνητικούς πελάτες και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι συμβαίνει μέσω online εργαλείων.

Οι τομείς του Digital Marketing είναι αρκετοί και διαφορετικοί, αλλά έχουν κοινά στοιχεία που θα δούμε παρακάτω.

Πίνακας Περιεχομένων

Ο ορισμός του Digital Marketing

Όπως αναφέραμε, το Digital Marketing είναι ένας από τους διαθέσιμους τρόπους να πλησιάσεις και να επηρεάσεις τους δυνητικούς σου πελάτες, αφού -φυσικά- καταλήξεις στην ιδανική περσόνα που θέλεις να προσεγγίσεις. Αναλυτικά, το Mailchimp αναφέρει:

Το ψηφιακό μάρκετινγκ, που ονομάζεται επίσης διαδικτυακό μάρκετινγκ, είναι η προώθηση των brands ώστε να συνδεθούν με πιθανούς πελάτες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και άλλες μορφές ψηφιακής επικοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εξελιχθεί ραγδαία, ίσως και λόγω των ασυνήθιστων συνθηκών π.χ.  πανδημία, ενώ εν μέρη βρισκόμαστε ήδη σε μία νέα εποχή μέσω του AR (Augmented Reality) και του VR (Virtual Reality).

Τα κανάλια του Digital Marketing

Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να προσεγγίσει κανείς το Digital Marketing, αλλά όλοι έχουν 3 βασικά χαρακτηριστικά: 1) Εκεί είναι το κοινό μας 2) Δυνατότητα στόχευσης 3) Δυνατότητα μέτρησης. Αυτοί είναι και οι 3 λόγοι για τους οποίους έχει κερδίσει τόσο έδαφος το ψηφιακό marketing, απέναντι στην παραδοσιακή διαφήμιση.

Πάμε να δούμε, όμως, τους τομείς στους οποίους χωρίζεται το Digital Marketing:

Search Engine Optimization (SEO)

Το Search Engine Optimization ή αλλιώς SEO είναι η βελτιστοποίηση του website μας με τέτοιον τρόπο ώστε να εμφανίζεται υψηλότερα στις μηχανές αναζήτησης. Είναι ένας “δωρεάν” τρόπος να εμφανιστούμε ψηλά σε σχετικές αναζητήσεις χρηστών, ενώ παράλληλα βοηθάει και την ποιότητα των διαφημίσεων μας και άρα την απόδοσή τους.

Διάβασε επίσης:

Pay-Per-Click advertising (PPC)

Στην αντίπερα όχθη, έχουμε το Pay-per-click ή αλλιώς PPC, όπου μία επιχείρηση πληρώνει έναν publisher για κάθε click στις διαφημίσεις του. Οι πιο γνωστοί τύποι Pay-per-click είναι τα Google Ads, τα Facebook Ads και τα Twitter Ads.

Διάβασε ακόμα:

Content Marketing

Από τα βασικά στοιχεία του Digital Marketing, είναι η δημιουργία και η διανομή χρήσιμου περιεχομένου προς το κοινό-στόχο μας. Με την κατάλληλη έρευνα κατασκευάζεται περιεχόμενο, το οποίο θα βοηθήσει στην υψηλότερη κατάταξη της επιχείρησης στις μηχανές αναζήτησης. Τέτοιο περιεχόμενο είναι τα blog posts, τα video, τα infographics, τα eBooks κ.α.

Διάβασε τον αναλυτικό οδηγό μας εδώ.

Social Media Marketing

Το Social Media Marketing αφορά όλες τις οργανικές ενέργειες που γίνονται μέσω των Social Media όπως το Facebook, το Twitter, το TikTok, το Google My Business κ.α. Χρησιμοποιείται για να αυξήσει την αναγνωσιμότητα του brand, να οδηγήσει κόσμο στο website και για την προσέλκυση νέων leads.

Διάβασε ακόμα:

Affiliate Marketing

Ένα ιδιαίτερο είδος Digital Marketing είναι το Affiliate Marketing, κατά το οποίο κάποιος προωθεί μία επιχείρηση με χρηματικό ή προϊοντικό αντάλλαγμα. Σε αντίθεση με το Influencer Marketing, όπου ο στόχος είναι το Brand Awareness, στο Affiliate Marketing στοχεύεις στις πωλήσεις.

Email Marketing

Ένας “παρεξηγημένος” τύπος Digital Marketing, είναι το Email Marketing. Ο λόγος που χαρακτηρίζεται ως παρεξηγημένος είναι διότι παρά το γεγονός ότι φέρνει πολύ καλά και χρήσιμα αποτελέσματα, από πολλούς θεωρείται ξεπερασμένο. Υπάρχουν πολλά είδη email που μπορούμε να στείλουμε, όπως ενημερωτικά, προωθητικά, εορταστικά κτλ.

Διάβασε ακόμα:

Από που πρέπει να ξεκινήσω;

Όλες αυτές οι πληροφορίες μπορεί να φαίνονται πολλές ή περίπλοκες, αλλά όπως με όλα τα υπόλοιπα στοιχεία μιας επιχείρησης, το κλειδί είναι να εντοπιστούν οι στόχοι. Δηλαδή να ορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος τί είναι αυτό που θέλει να πετύχει, πώς θέλει να το πετύχει, πότε κτλ. 

Αυτή είναι η πραγματική αρχή και πρέπει να αφιερώσετε χρόνο ώστε να επιλέξετε την κατάλληλη επιλογή, και στο αποτέλεσμα αλλά και στον τρόπου που το μετράτε.

Έτσι θα βρείτε πολλές επιλογές να αυξήσετε την “κίνηση” στην επιχείρηση σας!

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις 🙂