Γιατί το Viral Marketing είναι σημαντικό για την επιχείρηση μου;

Στόχος όλων των digital marketers είναι να πετύχουν αυτό που λέμε viral marketing. Τί είναι όμως το viral marketing; Με τον όρο αυτό, αναφερόμαστε σε μια στρατηγική η οποία έχει ως στόχο την ταχύτατη διάδοση ενός προϊόντος/brand μέσω της αυθόρμητης κοινοποίησής του από τους καταναλωτές. Ουσιαστικά, το viral marketing έχει να κάνει με την γρήγορη και άμεση διάδοση του brand μας, εκμεταλλεύοντας τις ήδη υπάρχουσες ανθρώπινες σχέσεις χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθούν καινούριες.

pexels-Cottonbro-viral-marketing-saldo-agency

Και πώς μπορώ να πετύχω στο Viral Marketing;

Είναι γνωστό πως «Free attracts eyeballs» (Το δωρεάν προσελκύει το μάτι) στους χρήστες, οπότε προσφέροντας δωρεάν κάποιο προϊόν με μια συγκεκριμένη αγορά ή υπηρεσία, οι χρήστες αισθάνονται “κερδισμένοι” και μας προωθούν.

Επίσης, ένας άλλος τρόπος να γίνεις viral είναι το να δημιουργήσεις ευχάριστο περιεχόμενο, με το οποίο θα ταυτιστούν σε μεγάλο βαθμό οι χρήστες. Δηλαδή, παρουσιάζοντας την επιχείρησή σου με κάποιο ολιγόλεπτο video ή φωτογραφία, κωμικού περιεχομένου που ακολουθεί τα trends της εποχής, θα πετύχεις μεγάλη απήχηση στο κοινό σου. Σημαντικό ρόλο παίζει ακόμα, το τί ώρα ακριβώς θα δημοσιευθεί κάτι όπως επίσης και το εάν θα αυξηθεί η απήχησή του μέσω της χορηγούμενης διαφήμισης.

Το viral marketing είναι ευεργετικό και σημαντικό για την επιχείρησή σου. Το βασικότερο πλεονέκτημα είναι το ελάχιστο κόστος, διότι πετυχαίνεις αλληλεπίδραση με το κοινό. Σε κοινωνικό επίπεδο, το viral marketing επηρεάζει την ψυχολογία του καταναλωτή επειδή ο τελευταίος, λαμβάνει κυρίως υπόψη του την προτίμηση του συνόλου.

Μεγάλη σημασία έχει και το γεγονός ότι αυξάνεται η αναγνωσιμότητα της εταιρείας και επόμενο είναι να αυξηθεί η λίστα πελατών αλλά και οι πωλήσεις. Τέλος, μέσω του viral marketing δημιουργείται θόρυβος (buzz) γύρω από προϊόντα και υπηρεσίες που δεν διαθέτουν κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

Ένα επιτυχημένο παράδειγμα viral marketing στην Ελλάδα

Μια ιστορία επιτυχημένης viral καμπάνιας στην Ελλάδα, είναι η περίπτωση της Lacta. Το 2007 η OgilvyOne για λογαριασμό της Lacta δημιούργησε ένα site στο οποίο εκτυλίσσεται μια Interactive ιστορία αγάπης και ο χρήστης καλείται να καθορίσει το τέλος της ιστορίας.

Το κάθε πακέτο σοκολάτας, περιείχε μέσα κάποιον κωδικό τον οποίο ο χρήστης έβαζε στο site και μπορούσε να πάρει επιπλέον ιδέες για να συνεχίσει την ιστορία. Με τον τρόπο αυτόν, η εταιρεία προώθησε ακόμα περισσότερο την διαφημιστική της καμπάνια αλλά και αύξησε τις πωλήσεις τις.

Από το 2007 μέχρι και σήμερα, εφόσον η καμπάνια αυτή κρίθηκε επιτυχημένη, η εταιρεία έχει δημιουργήσει πολλές αντίστοιχες “ιστορίες αγάπης” και ταινίες μικρού μήκους. Οι ταινίες αυτές έχουν προβληθεί πολύ και απέσπασαν ακόμη και βραβεία σε φεστιβάλ διεθνής εμβέλειας.

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)