Το TikTok αλλάζει την μουσική βιομηχανία!

Το TikTok, πέρα από την δημιουργία fun videos, λειτουργεί σήμερα ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για την προώθηση των καλλιτεχνών και των εταιρειών που δημιουργούν μουσική, ενώ γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή η πεποίθηση ότι βρίσκεται εδώ για να αλλάξει την μουσική βιομηχανία.

Τα TikTok songs εμπλουτίζουν κάθε video που ανεβαίνει στην πλατφόρμα και συνδυάζονται άψογα με κάθε χορογραφία, challenge ή lip sync, που δημιουργούν οι χρήστες, δίνοντας ένα σημαντικό boost στην μετατροπή του σε ένα νέο trend.

Πως, όμως, κατάφερε μια νεανική και fun εφαρμογή να ταρακουνήσει την μουσική βιομηχανία;

Η δύναμη του TikTok πηγάζει από το γεγονός ότι αγαπάει την δημιουργία viral περιεχομένου και συγκεντρώνει πάνω από 1 δις ενεργών χρηστών σε μηνιαία βάση. Το κοινό που το προτιμά, εμφανίζεται ως μια μεγάλη κοινότητα που λειτουργεί μαζικά και στοχεύει στην καθιέρωση νέων trends που κάνουν αίσθηση.

Αν και στο launch του 2016 οι μουσικές επιλογές ήταν περιορισμένες και επηρεάζονταν κυρίως από top music chart, έκτοτε έχουν άλλαξαν πολλά, και πλέον τα ίδια τα charts διαμορφώνονται ανάλογα με τα «κέφια» του TikTok. Νέοι δημιουργοί κάνουν συνεχώς την εμφάνιση τους και μπορούν, πλέον, να ανεβάζουν τα τραγούδια τους, να τα εμπλουτίζουν όπως επιθυμούν και να τα βλέπουν να εκτοξεύονται ακόμα και εν μία νυκτί. 

pexels-Cottonbro-shoutouts-tiktok-saldo-agency

Αυτό ακούγεται αρκετά ειδυλλιακό. Κατά πόσο, όμως, αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα; 

Ας εξετάσουμε, λοιπόν, ορισμένες αντιλήψεις γύρω από την επίδραση του TikTok στην μουσική βιομηχανία για να ανακαλύψουμε τι όντως ισχύει.

Ισότητα ευκαιριών

Αν και υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι όλοι έχουν μια θέση στην κορυφή, θα ήταν άδικο να υποστηρίξουμε ότι ξεκινάνε και από την ίδια αφετηρία. Πάντα υπάρχουν τρόποι για να ξεχωρίσει κανείς από το πλήθος και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι προσβάσιμοι από όλους.

Η συνεργασία με influencers αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αναρριχηθεί ένα κομμάτι ευκολότερα και γρηγορότερα, και σίγουρα σε αυτόν τον αγώνα θα ευνοούνται εκείνοι με τους περισσότερους πόρους. Αυτό, σε συνδυασμό με τον αλγόριθμο που promot-άρει το popularity aspect, μας κάνει να δυσπιστούμε ως προς την ισότητα ευκαιριών.

(Α)προβλεψιμότητα

Αν και ξεκίνησε απρόβλεπτα, στην πραγματικότητα, δεν είναι τόσο δύσκολο να ανιχνευθούν οι προτιμήσεις των χρηστών μέσα από την κατάλληλη έρευνα και προσπάθεια. Υπάρχουν ήδη καλλιτέχνες και παραγωγοί που αντλούν και   προσανατολίζουν την δημιουργικότητα τους στα πρότυπα του app και δεν τα πηγαίνουν άσχημα.

Αν και χρονοβόρα διαδικασία, το monitoring βρίσκει εφαρμογή ακόμη και στην ατίθαση κοινότητα των TikTokers και καταφέρνει να αποκαλύψει σημαντικές πληροφορίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να εκτινάξουν την μουσική βιομηχανία. Οπότε παρατηρούμε ότι η επιτυχία δεν είναι και τόσο τυχαία υπόθεση όσο μας κάνουν να πιστεύουμε.

tiktok influencers

Support Creativity

Οι περισσότεροι δημιουργοί στρέφονται στο TikTok όταν έχουν ήδη έτοιμο το καινούριο τους κομμάτι, με σκοπό να το προωθήσουν ώστε να αποκτήσει μία ευκαιρία να σκοράρει ανάμεσα στα top songs που θα αγαπήσουν όλοι.

Παρ’ όλα αυτά η κοινότητα των χρηστών αγκαλιάζει τους νέους καλλιτέχνες που μοιράζονται μαζί της τα πρώτα τους βήματα και τους δίνει την στήριξη που χρειάζονται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Το creativity stage αποκτά μια νέα βαρύτητα που επιτρέπει στους δημιουργούς να μοιραστούν τα όνειρα τους και να κερδίσουν το δικό τους κοινό.

Viral προϋποθέσεις

Εδώ κρύβεται μια αλλαγή που μας αρέσει. Viral γίνονται πολλά πράγματα και σίγουρα το launch date ή το popularity δεν διαθέτουν αποκλειστικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναβιώσει μέσα από το TikTok το μουσικό μας παρελθόν σε όλο του το μεγαλείο, έχουμε γνωρίσει νέους καλλιτέχνες και αγαπήσαμε τραγούδια που δεν θα γνωρίζαμε διαφορετικά.

Τα video των χρηστών προσφέρουν ευκαιρίες, αλλά όχι στα πλαίσια ανάδειξης νέων ταλέντων. Ναι μεν δίνουν σε παλαιότερους καλλιτέχνες την δυνατότητα επανεκκινήσουν την καριέρα τους ή σε άγνωστα tracks να ακουστούν, αλλά όλα εξαρτώνται από την fun διάθεση ή την έμπνευση που θα εξυπηρετήσει στην καθιέρωση νέων τάσεων. Ακόμα κι έτσι όμως, η ευκαιρία είναι πάντα ευκαιρία.

tiktok trends

TikTok trends over taste

Μήπως το προσωπικό γούστο παραμερίζεται στην προσπάθεια να ενισχύσουν οι TikTokers την viral πλευρά της κοινότητας που ανήκουν; Κομμάτια ανεβαίνουν και κατεβαίνουν στο top 20 ανάλογα με την τάση που θα ξεκινήσει η πλειοψηφία και αυτό μας προβληματίζει.

Η μαζικότητα της πλατφόρμας αυτής συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό engagement και κάνει τους χρήστες να αισθάνονται πιο άνετα σε σχέση με άλλα social media apps. Κατά πόσο, όμως, επηρεάζεται η προσωπική επιλογή και τα ενδιαφέροντα είναι κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε για το νέο μουσικό μέλλον που έρχεται.

Ο χώρος της μουσικής αλλάζει και αυτό είναι σίγουρο. Όπως σίγουρη είναι και η επίδραση του TikTok στην νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Παρόλα αυτά, ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να ισχύουν όπως και πριν ενώ άλλα έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως ότι πραγματικά αξίζει θα βρίσκει πάντα τον δρόμο προς την κορυφή.

Εάν ενδιαφέρεσαι να κάνεις το επόμενο βήμα στο TikTok, επικοινώνησε με την SALDO σήμερα!

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)