Πώς διαβάζεις σωστά τα Facebook Insights;

Το Facebook είναι αδιαμφισβήτητα η διασημότερη και πιο εδραιωμένη πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχει. Γι’ αυτό το λόγο προσφέρει και τα δικά του στατιστικά – analytics – τα οποία ονομάζονται Facebook Insights. Ας δούμε λοιπόν τι δυνατότητες μας προσφέρουν.

Ποια είναι όμως τα Facebook Page Insights;

Όταν μιλάμε για Page Insights, αναφερόμαστε στα δεδομένα και τα στατιστικά που μας προσφέρει το Facebook και αφορούν την σελίδα μας. Τα Page Insights μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις περισσότερα σχετικά με το κοινό σου, δηλαδή σε τί περιεχόμενο ανταποκρίνεται περισσότερο. Μπορείς να αντλήσεις αυτές τις πληροφορίες από την επιλογή “Overview” στην καρτέλα “Insights” στο Facebook. 

Εξίσου χρήσιμο είναι και το Page Summary το οποίο εμφανίζεται στο Overview (επισκόπηση). Σύμφωνα και με τον επίσημο οδηγό του Facebook για την διαχείριση σελίδων, η “σύνοψη” σελίδας είναι μια επισκόπηση των μετρήσεων που κάνει το Facebook με βάση ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Οι μετρήσεις αυτές αφορούν στον αριθμό των χρηστών που ακολούθησαν ή πάτησαν like στην σελίδα σου, την διάδραση μεταξύ των χρηστών και του περιεχόμενου που έχεις δημοσιεύσει καθώς και το πόσο πολύ προσεγγίζεις άλλους χρήστες.

“Actions on Page/ενέργειες στην σελίδα μου”: Σου επιτρέπει να δεις τον αριθμό των κλικ στα στοιχεία επικοινωνίας της σελίδας σου καθώς και το CTA.

“Προβολές σελίδας”: Παρουσιάζει τον αριθμό που δείχνει το πόσες φορές οι χρήστες επισκέφτηκαν ή έφυγαν από την σελίδα σου. 

Προεπισκοπήσεις σελίδας”: Φανερώνουν το πόσες φορές οι άνθρωποι άφησαν τον κέρσορα του ποντικιού πάνω στο όνομα ή την φωτογραφία προφίλ της σελίδας σου για να δουν μια προεπισκόπηση του περιεχομένου σου.

“Page Likes”: Ο αριθμός των νέων ατόμων που πάτησαν like/ μου αρέσει στη σελίδα σου, κατανεμημένοι σύμφωνα με το εάν είναι πληρωμένοι χρήστες ή όχι. Αυτός ο αριθμός βέβαια, είναι μια εκτίμηση. Μπορείς να δεις ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τους χρήστες που πάτησαν like στην σελίδα σου, πατώντας στην αριστερή στήλη την επιλογή likes.

“Προσέγγιση χρηστών”: Στην επιλογή αυτή, έχεις την δυνατότητα να δεις τον αριθμό των ατόμων οι οποίοι είδαν τις αναρτήσεις της σελίδας σου στις οθόνες τους. Οι αριθμοί αυτοί είναι κατανεμημένοι κατά σύνολο, καθώς και σύμφωνα με το εάν έγιναν οργανικά ή αφορούσαν προωθήσεις. Αυτός ο αριθμός είναι εκτιμώμενος επίσης.

“Προσέγγιση ιστορίας”: Ο αριθμός των ατόμων τα οποία είδαν τις ιστορίες της σελίδας σου. Ο αριθμός αυτός, είναι επίσης κατά προσέγγιση και κατανεμημένος κατά σύνολο, οργανικά και σύμφωνα με το εάν αφορούσε προωθήσεις.  Μπορείς να δεις ακόμα περισσότερα για τις ιστορίες που έχεις δημοσιεύσει εντός 24ωρου αλλά και τις παλαιότερες, πατώντας στην αριστερή στήλη την επιλογή stories (οι ιστορίες μου).

“Προτάσεις”: Το πόσες φορές οι χρήστες του Facebook πρότειναν την σελίδα σου.

“Αλληλεπίδραση δημοσιεύσεων”: Ο αριθμός των φορών που οι χρήστες αλληλεπιδράσαν με τις αναρτήσεις σου μέσω likes, σχολίων, κοινοποιήσεων και άλλα.

“Ανταπόκριση”: Το ποσοστό ανταπόκρισης αφορά στο πόσα μηνύματα έχει απαντήσει η σελίδα σου. 

“Βίντεο”: Σου δείχνει το πόσες φορές έπαιξαν τα βίντεο της σελίδας σου για τουλάχιστον 3 δευτερόλεπτα. Ο αριθμός αυτός είναι κατανεμημένος κατά σύνολο και σύμφωνα με το εάν ήταν χορηγούμενη η δημοσίευση ή όχι. Ακόμη, ισχύει για τη διάρκεια μιας μόνο αναπαραγωγής βίντεο, εξαιρούνται οι επαναλήψεις. Μπορείς να δεις τον αριθμό των ατόμων που ακολούθησαν την σελίδα σου στην επιλογή ‘’Ακόλουθοι σελίδας’’. Στην επιλογή ‘’Παραγγελίες’’ εμφανίζεται  ο αριθμός των παραγγελιών που έγιναν στην σελίδα σου καθώς και τα κέρδη, στο επιλεγμένο χρονικό πλαίσιο.

“Πρόσφατες προωθήσεις”: Φανερώνει τις ενισχυμένες διαφημίσεις στη σελίδα σου και την απόδοσή τους. Υπάρχει επίσης και η κατηγορία ‘’Οι 5 πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις σας’’ η οποία σου δείχνει τις  πρόσφατες οργανικές δημοσιεύσεις στη σελίδα σου και την απόδοσή τους. Στην επιλογή ‘’Σελίδες για παρακολούθηση’’ έχεις την δυνατότητα να συγκρίνεις την απόδοσή των δικών σου αναρτήσεων με αυτή άλλων σελίδων. Για παράδειγμα, εάν σε ενδιαφέρει η σελίδα ενός ανταγωνιστή, μπορείς να κάνεις την σύγκριση και να δεις τις αποδόσεις σας.

Και τα Facebook Audience Insights τί είναι;

Το Facebook Audience Insights μας παρέχει συγκεντρωτικές πληροφορίες σχετικά με δύο ομάδες ανθρώπων: άτομα που έχουν πατήσει like/follow και σχετίζονται με τη σελίδα μας και χρήστες που υπάρχουν γενικά στο Facebook. Με τον τρόπο αυτό μπορεί ο καθένας  να δημιουργήσει περιεχόμενο που προσελκύει το κοινό του και να βρίσκει ευκολότερα περισσότερους δυνητικούς πελάτες. 

Υπάρχουν δύο τρόποι να έχουμε πρόσβαση στις πληροφορίες Facebook Audience Insights. Είτε μέσω της σελίδας μας στο Facebook  απλά μέσω του είτε μέσω του Facebook Creator Studio όπου και μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερες πληροφορίες 

Σύμφωνα με τον επίσημο οδηγό του Facebook για τα Audience Insights, οι  πληροφορίες του “κοινού” στο Facebook ή αλλιώς Facebook Audience Insights, περιλαμβάνουν δημογραφικές πληροφορίες για τα άτομα που βλέπουν το περιεχόμενό και ακολουθούν την σελίδα σου. 

Στόχος είναι να σε να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα αυτό το κοινό. Για να δεις τις πληροφορίες αυτές, μπες στην ενότητα Creator Studio, επέλεξε το Insights και μετά το Κοινό. Εκεί θα βρεις τις εξής κατηγορίες:

“Engaged Viewers”: Εδώ θα βρεις τα άτομα που αντέδρασαν, σχολίασαν ή μοιράστηκαν ένα από τα βίντεό σου εντός του επιλεγμένου εύρους ημερομηνιών.

“Viewers”: Εδώ βλέπεις πόσα άτομα παρακολούθησαν τουλάχιστον ένα λεπτό από τα βίντεό σου εντός του επιλεγμένου εύρους ημερομηνιών.

“New followers”: Εδώ υπάρχει η λίστα ατόμων που έχουν παρακολουθήσει τη σελίδα σου ή την ακολούθησαν πρόσφατα εντός του επιλεγμένου εύρους ημερομηνιών.

Για οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενότητες επιλέξεις, μπορείς να δεις τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με αυτήν:

  • Χώρες: Εδώ εμφανίζονται οι κορυφαίες χώρες όπου βρίσκονται οι ‘’top fans’’ της σελίδας σου αλλά και όσοι έχουν πατήσει like ή την ακολουθούν. 
  • Γλώσσα: Αναφέρονται οι κορυφαίες γλώσσες που χρησιμοποιούν οι θεατές της σελίδας ή οι νέοι ακόλουθοι.
  • Ενδιαφέροντα: Εδώ παρουσιάζονται κάποια άλλα ενδιαφέροντα που έχουν οι top fans της σελίδας σου, όσοι έχουν απλά πατήσει like αλλά και όσοι την ακολουθούν. 
  • Σελίδες που αρέσουν στο κοινό σας: Εδώ υπάρχουν οι σελίδες που αρέσουν στους top fans, σέ όσους έχουν πατήσει like ή σε όσους ακολουθούν την σελίδα σου.
  • Βίντεο που παρακολουθεί το κοινό σας: Σε αυτήν την επιλογή εμφανίζονται τα βίντεο στο Facebook που παρακολουθούν οι top fans, οι θεατές ή οι ακόλουθοί της σελίδας σου.

Γίνεται γρήγορα αντιληπτό από όλους μας, λοιπόν, πόσο απλός μπορεί να φαίνεται ο κόσμος του Facebook αλλά στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά απλός είναι. Είναι must την δεδομένη εποχή να είσαι ενημερωμένος και να ξέρεις έστω τα βασικά του Facebook για την διαχείριση της σελίδας σου!

Eυτυχώς βρέθηκες στον σωστό δρόμο και διάβασες ως εδώ το συγκεκριμένο άρθρο. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα ή να λύσεις απορίες επικοινώνησε μαζί μας.

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)