Το να διατηρείς blog στο site της επιχείρησης σου, μπορεί να σε βοηθήσει αρκετά στην δημιουργία μιας πετυχημένης marketing στρατηγικής. Το θέμα είναι, όμως, πως θα το εφοδιάσεις με το κατάλληλο περιεχόμενο, που δεν θα προσελκύσει μόνο τους ιδανικούς πελάτες για το brand σου μα και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως τα ΜΜΕ, που θα αναδείξουν περαιτέρω την προσπάθεια σου.
Το Δελτίο Τύπου ή αλλιώς Press Release, μπορεί να μετατραπεί σε ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να αναδείξεις την επιχείρηση σου. Για αυτό είναι αρκετά σημαντικό να το γνωρίσεις καλύτερα.
Τι είναι το Δελτίο Τύπου;
Το Δελτίο Τύπου είναι ένα έγγραφο που δεν στοχεύει απλά στο να προσελκύσει νέους πελάτες που θα αγκαλιάσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου. Ο λόγος ύπαρξης του είναι λίγο πιο πολύπλοκος, καθώς αυτό που αποσκοπεί είναι να τραβήξει το ενδιαφέρον του δημοσιογραφικού κυρίως χώρου, επάνω στην δράση σου στον επιχειρηματικό κόσμο.
Για να το καταφέρει αυτό, ένα Δελτίο Τύπου μπορεί να εστιάζει στην βράβευση ή συμμετοχή της επιχείρησης σου σε κάποιον θεσμό ή διαγωνισμό, στο λανσάρισμα ενός καινούριου προϊόντος στην αγορά, στην γνωστοποίηση κάποιας ειδικής εκδήλωσης , στην παρουσίαση μιας έρευνας ή σε αλλαγές που προβλέπονται στο επιχειρηματικό σου περιβάλλον.
Με λίγα λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε πως λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν το επίσημο και αξιόπιστο portal με το οποίο μπορείς να ενημερώνεις το κοινό σχετικά με τις δραστηριότητες και τα επιτεύγματα σου. Αν νομίζεις, όμως, ότι μπορείς να το συντάξεις σαν ένα οποιοδήποτε άλλο κείμενο, τότε κάνεις λάθος.
Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε μερικά από τα βασικότερα tips για να σε βοηθήσουμε να δημιουργήσεις τα πιο πετυχημένα Δελτία Τύπου, που θα κάνουν την διαφορά για το brand σου.
Tips για ένα Δελτίο Τύπου
Συλλογή στοιχείων
Για να κάνεις το αρχικό βήμα στη δημιουργία ενός Δελτίου Τύπου, πρέπει πρώτα να κάνεις σωστή διαλογή των πληροφοριών που θα εντάξεις στο κείμενο σου. Πως θα το καταφέρεις αυτό; Εμπιστευόμενος το δημοσιογραφικό σου δαιμόνιο. Ποια ερωτήματα θα απασχολούσαν τα ΜΜΕ σχετικά με το project που ετοιμάζεις ή την συμμετοχή σου σε έναν διαγωνισμό; Το μέρος, ο χρόνος, ο τρόπος, ο σκοπός και οι άνθρωποι πίσω από κάθε δράση, είναι σίγουρα μερικές από τις πιο πολύτιμες πληροφορίες που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Προσπάθησε να εστιάσεις, λοιπόν, στα σημαντικά στοιχεία γιατί η απουσία τους κάνει “θόρυβο”.
Ακολούθησε την δομή
Ένα καλό κείμενο χρειάζεται ελκυστικούς τίτλους-Headlines που θα χωρίζουν σε ενότητες την πληροφορία που προσπαθείς να μεταδώσεις , ένα ενδιαφέρον γεγονός για να μοιραστείς, υπόβαθρο για να υποστηρίξεις τα λεγόμενα σου και last but not least, τα στοιχεία επικοινωνίας σου ή συνδέσμους που θα παραπέμπουν σε καλύτερη ενημέρωση. Γενικά, κράτα στο νου σου ότι το να χωρίζεις ενότητες είναι μια πολύ καλή πρακτική για να κάνεις το Δελτίο σου πιο εύκολο στο διάβασμα αλλά και πιο “ιχνηλατίσιμο” για τους αναγνώστες.
Έμφαση στην λεπτομέρεια
Ο τίτλος που θα δώσεις στο Δελτίο Τύπου σου δεν αποτελεί ένα τυχαίο προϊόν έμπνευσης. Η καλύτερη πρακτική είναι να ξεκινήσεις με το όνομα της επιχείρησης σου και να συνεχίσεις με το γεγονός που επιθυμείς να αναδείξεις. Το preview θα σε βοηθήσει στην συνέχεια να δώσεις την extra πινελιά που θα προσελκύσει με πιο δημιουργικό τρόπο τους αναγνώστες. Παρόλα αυτά, προσπάθησε να αποφεύγεις τις επαναλήψεις και να διατηρείς την απαραίτητη επισημότητα στο ύφος σου, χωρίς να ξεχνάς τις ιδιαιτερότητες του κοινού που απευθύνεσαι. Ακόμη, μην παραλείψεις την εισαγωγή του logo σου για να δώσεις ταυτότητα στο περιεχόμενο σου.
Αρχή και τέλος
Η πρώτη παράγραφος του κειμένου σου είναι και η πιο καθοριστική. Για αυτό φρόντισε να την αξιοποιήσεις με τις πιο hot πληροφορίες που μπορεί να απασχολήσουν το κοινό σου. Σχεδόν πάντα, τα Δελτία Τύπου ξεκινούν με την ημερομηνία του γεγονότος και μέσα σε 25 λέξεις συνοψίζουν, συνήθως, όλη την ουσία της δράσης που επιθυμείς να αναδείξεις και θα αναλύσεις παρακάτω. Εξίσου, όμως, σημαντική είναι και η κατακλείδα σου. Εκεί προσπάθησε να συμπεριλάβεις μια σύντομη παρουσίαση του brand σου που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου για να σε γνωρίσει καλύτερα.
Μέγεθος
Τα Δελτία Τύπου οφείλουν να έχουν μια πιο “μαζεμένη” έκταση λόγω του ενημερωτικού χαρακτήρα τους. Εάν κατά την συγγραφή ο ειρμός σε συνεπάρει, πρέπει να πατήσεις επιτόπου φρένο και να ανακαλέσεις τον μαγικό αριθμό των 300 λέξεων σαν φωτεινή επιγραφή στο μυαλό σου. Αν και μερικές φορές επιβάλλεται να ξεπεραστεί κατά τι το όριο αυτό, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι 300 λέξεις σε υπερκαλύπτουν για να αποδώσεις ικανοποιητικά την πληροφορία σου. Οπότε, keep it short!
Το Δελτίο Τύπου δεν απαιτεί συγγραφικό ταλέντο ή κόπο. Θέλει, όμως, σίγουρα τρόπο για να σε βοηθήσει να κατακτήσεις τα πλεονεκτήματα που μπορεί να σου προσφέρει. Αξιοποίησε, λοιπόν, τα tips που θα σε καθοδηγήσουν στην προσπάθεια σου και ενίσχυσε την εικόνα σου, βελτίωσε το SEO του site σου και boost-αρε το brand σου. Είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα;
Εάν θέλεις να δημιουργήσεις το δικό σου blog για να αναδείξεις την επιχείρηση σου αλλά δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις, επικοινώνησε με την ομάδα μας εδώ.