Οι 3 κύριες μεθοδολογίες Project Management

Για τη σωστή διαχείριση ενός project, το οποίο αναλαμβάνει η επιχείρηση σου, αλλά και για την έγκαιρη εκτέλεση του, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μία στοχευμένη μορφή διαχείρισης project. Ακολουθώντας μία από τις κύριες μεθοδολογίες project management, είναι αποτελεσματικότερο για εσένα και την ομάδα της επιχείρησης σου να παρακολουθείτε βήμα προς βήμα τη διεκπεραίωση του έργου που αναλαμβάνετε και να το φέρετε εις πέρας με επιτυχία σε ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Έτσι, θεωρούμε σκόπιμο να αναλύσουμε παρακάτω τις τρεις κύριες μορφές project management που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις από έναν σύγχρονο project manager.

Μεθοδολογία: Watefall

Η πρώτη μορφή διαχείρισης έργου είναι το Waterfall project management. Το συγκεκριμένο είδος διαχείρισης αναφέρεται στον διαχωρισμό ενός project σε διαφορετικά βήματα που ολοκληρώνονται με μία προκαθορισμένη σειρά. Εάν, δηλαδή, δεν τελειώσει ένα συγκεκριμένο βήμα, δεν μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο για να ολοκληρωθεί το project. Το παραπάνω στυλ ενδείκνυται για μεγάλα και μακροχρόνια έργα που χαρακτηρίζονται από ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη διάρκεια εκτέλεσης τους.

Ωστόσο, το Waterfall project management, δεν είναι κατάλληλο για έργα που απαιτούν διαρκείς τροποποιήσεις καθώς ο γραμμικός χαρακτήρας αυτού του είδους στυλ μπορεί να περιορίσει σημαντικά την πρόοδο του συνολικού έργου.

Μεθοδολογία: Agile

Το Agile project management σχετίζεται με μια πιο ευέλικτη μορφή διαχείρισης έργων και έρχεται σε αντίθεση με το στυλ Waterfall. Σύμφωνα με την Agile διαχείριση έργου, ένα project διαχωρίζεται σε μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα tasks που το κάθε ένα μπορεί να διενεργηθεί ταυτόχρονα με σκοπό την γρηγορότερη επίτευξη του συνολικού έργου. Ακόμη, το Agile στυλ χρησιμοποιείται συχνά για ομαδικά projects και έργα που απαιτούν αλλαγές ή τροποποιήσεις σε συνεργασία των μελών της επιχείρησης.

Έτσι, το Agile project management προάγει την ευελιξία που χρειάζεται για την χρήση του από τον project manager σε τυχόν αλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης του project όπως και τη συνεχή επικοινωνία των μελών της ομάδας που το εκτελούν.

Μεθοδολογία: Scrum

Η τελευταία μορφή διαχείρισης έργου είναι το Scrum project management, που είναι παρόμοιο με το στυλ Agile στο επίπεδο ευελιξίας που απαιτεί αλλά διαφέρει ως προς τον τρόπο εφαρμογής του σε μία επιχείρηση. Συγκεκριμένα, το στυλ Scrum αποτελείται από κύκλους εργασιών γρήγορης ανάπτυξης ή sprints και αναλαμβάνονται από μικρές ομάδες εργαζομένων. Μέσω καθημερινών συνεδριών που αποκαλούνται scrums, η κάθε ομάδα ενημερώνει για την εξέλιξη των εργασιών της και λαμβάνει ανατροφοδότηση από τις υπόλοιπες ομάδες και από τον project manager.

Όπως και στο Agile στυλ, η διαχείριση έργου Scrum βασίζεται στην διαρκή επικοινωνία των εργαζομένων για τη δημιουργία και διαχείριση projects αλλά η έλλειψη προγραμματισμού των μετέπειτα σταδίων διαχείρισης μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτα αποτελέσματα για το μέλλον του έργου.

μεθοδολογίες-project-management-waterfall-agile-scurm-saldo-agency

Θα ήθελες να μάθεις περισσότερα για το project management αλλά και τις διαφορετικές μορφές του; Επικοινώνησε με την ομάδα μας και θα σου λύσουμε κάθε απορία που έχεις.

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)