Blogging: 5 Βασικά βήματα για να ξεκινήσεις

Τι είναι το Blogging;

Αν δεν γνωρίζεις τι σημαίνει το Blogging (Web blog), τότε ήρθες στο σωστό μέρος για να ενημερωθείς.  H έννοια έγινε γνωστή κατά τη δεκαετία του 2000, όταν εμφανίστηκε το λεγόμενο Web Blog, το οποίο ήταν με λίγα λόγια η συγγραφή κειμένων από ένα άτομο πάνω σε συγκεκριμένο ζήτημα (topic). Μετά τη δεκαετία του 2010 τα Blogs αναπτύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό και πλέον γράφονται σε πολλές μορφές, είτε σε εφημερίδα, σε ιστοσελίδες, είτε σε πλατφόρμες που εξυπηρετούν αυτόν τον σκοπό. 

Το ρήμα Blog σημαίνει σημαίνει να διατηρείς ή να προσθέτεις περιεχόμενο σε ένα ιστολόγιο. Στη δεκαετία του 2010 εμφανίστηκαν τα “ιστολόγια πολλών συγγραφέων” (ΜΑΒ), τα οποία περιείχαν τα γραπτά πολλών συγγραφέων και μερικές φορές είχαν επαγγελματική επιμέλεια. Το Blogging πλέον συναντάται και στη μορφή microblogging, ειδικά σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το οποίο έχει σκοπό τη συζήτηση πολλών θεματικών. Η πλατφόρμα περιορίζει τον χρήστη σε χαρακτήρες ανά κείμενο (280 χαρακτήρες) και  αυτό το καθιστά ως microblogging. 

Που χρησιμεύουν τα blog posts;

Τα blog posts, εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να συνδυάσουν επάγγελμα με χόμπι – δημιουργική απασχόληση, μπορούν να αξιοποιηθούν και με άλλους τρόπους, όπως: 

 

  • να το χρησιμοποιείς ως διέξοδο για δημιουργική έκφραση,
  • να εδραιώσεις τεχνογνωσία και να χτίσεις ένα κοινό,
  • να δικτυωθείς με άλλους και να αναπτύξεις μια επιχείρηση,
  • να βελτιώσεις τις δεξιότητες γραφής και σκέψης και
  • να αυτοαπασχοληθείς ή να αποκομίσεις περισσότερα χρήματα.
blogging-basic-steps-2

5 Σημαντικά βήματα για να ξεκινήσεις

Πώς ξεκινάω να γράφω ένα Blog; Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Το Blogging προσαρμόζεται στο κάθε άτομο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τι θέλει να επικοινωνήσει στον υπόλοιπο κόσμο. Η ομάδα μας θα σου προτείνει 5 βασικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για περισσότερη σαφήνεια πάνω στο Blogging.

Διάλεξε μια εξειδικευμένη κατηγορία ιστολογίου (topic)

Η κατηγορία/θεματολογία που θα επιλέξεις να επικοινωνήσεις είναι αυτή που θα καθορίσει και το κοινό ανάγνωσης του Blog σου. Μπορείς να επιλέξεις από θέματα πολιτικής μέχρι και κατηγορίες διασκεδαστικού περιεχομένου (πχ ευρωπαϊκά ζητήματα, μουσική και έξοδοι). 

Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεις τις σκέψεις σου και ταυτόχρονα θα μοιράζεις αυτές τις σκέψεις σε άλλους. Αυτό θα οδηγήσει τελικά σε μια διαδικτυακή συζήτηση που μπορεί να σε βοηθήσει να μάθεις και να πάρεις πολλές νέες πληροφορίες. Μπορείς φυσικά να αλλάξεις θεματολογία όποτε εσύ επιθυμείς! Απλά έχε υπόψιν σου πως το ένα θέμα που θα επιλέξεις είναι που θα καθορίσει το κοινό σου.

Επίλεξε την καλύτερη πλατφόρμα ιστολογίου

Η πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσεις για το Blog σου πρέπει να συνάδει με το μέγεθος του κειμένου σου αλλά και την θεματολογία. Για παράδειγμα, το Twitter που αναφέραμε προηγουμένως είναι πλατφόρμα για μικρού μήκους κείμενα. Αν επιθυμείς μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου, μπορείς να κάνεις browse και να βρεις άλλη πλατφόρμα (πχ LinkedIn, Blogger, Tumblr).  Αν έχεις επιχείρηση, απλά δημοσιεύεις το κείμενο – blog post στον τοίχο της ιστοσελίδας σου, σε ακριβή θέση για το blogging.

Απόκτηση domain και web hosting

Όσον αφορά το domain, πρόκειται για τη διεύθυνση του Blog σου (πχ https://saldoagency.com/knowledge-base/). Ιδανικά, το όνομα τομέα θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την επωνυμία της επιχείρησής σου ή το γενικό θέμα του ιστολογίου. 

 

Στο Web Hosting εννοούμε την υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων. Θα χρειαστείς φιλοξενία για να αποθηκεύσεις όλα τα αρχεία του ιστολογίου, συμπεριλαμβανομένων των εικόνων και των αρχείων κώδικα, και να τα διαθέσεις στους χρήστες του διαδικτύου.

Εγκατάσταση του λογισμικού WordPress

Μπορείς να δημιουργήσεις το ιστολόγιό σου (Blog) χρησιμοποιώντας ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (CMS) όπως το WordPress ή έναν κατασκευαστή ιστοτόπων (Zyro, Wix). Οι χρήστες που δημιουργούν έναν ιστότοπο WordPress αναζητούν συνήθως πλήρη έλεγχο και εκτεταμένη προσαρμογή, ενώ οι χρήστες του κατασκευαστή ιστότοπων προτιμούν τη γρήγορη εγκατάσταση και το φιλικό προς τους αρχάριους περιβάλλον εργασίας του.

Προσάρμοσε το ιστολόγιό σου

Τελευταίο βήμα στην δημιουργία ενός Blog είναι η προσαρμογή του, δηλαδή η δημιουργία διάφορων templates, διαφοροποίηση σε γραμματοσειρά και γενικότερα σε ότι περιέχει την εμφάνιση του. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μετά τη δημοσιεύση των πρώτων κειμένων και αφού έχει εδραιωθεί το κεντρικό θέμα του Blog σου. Μετά από πολύ καιρό μπορείς να επενδύσεις και χρηματικά στην δημιουργία των Blog σου, με χορηγίες, διαφημίσεις ή να πουλάς τα δικά σου προϊόντα και υπηρεσίες.

Συμβουλές από την SALDO Team

Τα Blogs σε γενικές γραμμές είναι μια δημιουργική γραφή σκέψεων και απόψεων. Όταν ξεκινήσεις το δικό σου άρθρο, πρόσεχε τις αναφορές άλλων ατόμων και σε δυσερμηνείες, ώστε να μην έχεις θέμα περί δυσφήμισης ή άλλων προβλημάτων που αφορούν τα δικαιώματα του ανθρώπου και το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Και αν χρειαστείς βοήθεια, η SALDO είναι πάντα στη διάθεσή σου!

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)