Το YouTube αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύντομο και περιεκτικό video, για να σου αποκαλύψει τα key youtube tips που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις το κατάλληλο κοινό για το κανάλι σου.
Κι αν αυτό δεν σε πείθει να το παρακολουθήσεις, έχε στο νου σου πως οι συμβουλές που μοιράζεται η Rachel Alves μαζί σου, θα φανούν σίγουρα ωφέλιμες και για την αύξηση των επιδόσεων σου στο μέλλον.
Η Rachel Alves δεν αποτελεί μια τυχαία παρουσία στο video αυτό. Σαν Project Manager for Recommendations στο YouTube και πρώην μέλος της performance analysis ομάδας, η Rachel έχει παρακολουθήσει την πορεία χιλιάδων καναλιών, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ανάγκες που προκύπτουν για κάθε νεοεισερχόμενο ‘’YouTuber’’.
Ας δούμε λοιπόν, προσεκτικά, τι έχει να σου προτείνει.
1. Find your Audience.
Το πιο σημαντικό βήμα για να ξεκινήσεις να χτίζεις το brand σου και να μεγιστοποιήσεις την συνέπεια των δημοσιεύσεων σου, είναι να κατασταλάξεις στο κοινό που επιθυμείς να προσεγγίσεις.
Πάρε λίγο χρόνο και αναρωτήσου. Ποιο κοινό αναζητάς; Τι θα ενδιέφερε το κοινό σου να παρακολουθήσει; Πώς θα παραμείνει το κοινό σου ικανοποιημένο στο μέλλον; Οι απαντήσεις που θα δώσεις, θα αποτελέσουν τις αρχικές κατευθυντήριες που χρειάζεσαι, ενώ θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις και την σχετικότητα στο υλικό που ανεβάζεις.
Το να αναλώνεσαι στα short-term trends μπορεί να σε βοηθήσει να boost-άρεις παροδικά τα στατιστικά του καναλιού σου και να προσελκύσεις γρηγορότερα viewers, αλλά, μακροπρόθεσμα ο αντίκτυπος αυτής της πρακτικής θα είναι μόνο αρνητικός. Οπότε εστίασε στο target audience σου και εστίασε το περιεχόμενο σου πάνω του.
2. Find your Niche.
Σήμερα υπάρχει αναρτημένο, σε κάθε πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης, άπειρο υλικό και πηγές, με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ δύσκολο για κάποιον να ξεχωρίσει. Και πώς το καταφέρνει; Είτε παράγοντας πολύ καλύτερο περιεχόμενο από αυτό που ήδη υπάρχει, είτε προσφέροντας μια μοναδική προοπτική που δεν υπάρχει πουθενά αλλού.
Η Alves, λοιπόν, σου προτείνει να στρέψεις το ενδιαφέρον σου σε μια niche αγορά που χαρακτηρίζεται από μικρότερο ανταγωνισμό ή να αναζητήσεις το κενό που θα μπορέσεις να καλύψεις, εσύ, στην αγορά. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί εν συντομία ως «Μην κάνεις τα ίδια με τους άλλους». Φρόντισε να ξεχωρίσεις και να μοιραστείς τις μοναδικές σου ιδέες. Σταδιακά, θα προσεγγίσεις το κατάλληλο κοινό που θα τις λατρέψει πραγματικά.
3. Non-stop Videos.
Από την στιγμή που είσαι έτοιμος να κάνεις το άλμα στην αρένα του Youtube, οφείλεις να ξεκινήσεις προετοιμασμένος. Κάνε μια έρευνα αγοράς, γνώρισε τον ανταγωνισμό σου και ανακάλυψε τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου.
Παρακολούθησε όσα περισσότερα σχετικά video μπορείς, εμπνεύσου μέσα από αυτά και ενημερώσου για τις πιο επιτυχημένες τακτικές στο engagement. Αναρωτήσου. Εσύ τι θα άλλαζες; Τι θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα; Αυτό θα σε βοηθήσει να χτίσεις την στρατηγική σου.
4. Your Brand - your Territory.
Ένα brand μπορεί να γίνει δυνατό μέσα από την συνέπεια και την σταθερότητα. Διατήρησε μία αναγνωρίσιμη παρουσία μέσα από τα thumbnails, τους τίτλους, τα χρώματα και τα γραφιστικά που χρησιμοποιείς. Βρες το στυλ σου και δημιούργησε μια εικόνα που θα μένει χαραγμένη στην μνήμη του κοινού που σε παρακολουθεί.
Μην ξεχνάς ότι και ο τρόπος που συστήνεσαι μέσα από το κουτί περιγραφής στο κανάλι σου είναι εξίσου σημαντικός. Ποια είναι η φιλοσοφία σου και τι πρεσβεύεις; Δώσε στους viewers την δυνατότητα να σε γνωρίσουν και να σε εμπιστευτούν.
5. Consistency.
Το κοινό σου δεν θέλει να αισθάνεται παραγκωνισμένο. Για να παραμείνει κάποιος ως θεατής στο κανάλι σου, πρέπει να του δώσεις έναν λόγο για να το κάνει. Προσπάθησε να γίνεις λοιπόν ένα μέρος της ρουτίνας του. Ανέβαζε συχνά περιεχόμενο και παρέμεινε συνεπής στο ραντεβού σου.
Σε αντίθετη περίπτωση, μην απορήσεις εάν το κοινό σου αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται. Ο ανταγωνισμός είναι ήδη αρκετά έντονος και υπάρχει πάντα κάποιος εκεί έξω που περιμένει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να ‘’λάμψει’’.
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να προσέξει κάποιος όταν ετοιμάζεται να κάνει τα πρώτα του βήματα στα άγνωστα νερά του ψηφιακού κόσμου. Παρόλα αυτά, θέσε ως προτεραιότητα το να είσαι ο εαυτός σου Δημιούργησε το περιεχόμενο που σου ταιριάζει και με το οποίο παθιάζεσαι.
Μελέτησε τους τρόπους που θα το προσαρμόσουν καλύτερα στο κανάλι σου, μην γίνεσαι αυστηρός με τον εαυτό σου και ξεκίνησε. Η εμπειρία του YouTube είναι μοναδική.