Το video και η εικόνα ως κομμάτι της διαφήμισης

Στην σημερινή εποχή, ο κόσμος μας είναι γεμάτος από διαφημίσεις. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από παντού: “Δες αυτό, κάνε εγγραφή εκεί, άνοιξε τον σύνδεσμο, δες το βίντεο”. Η κατάσταση πλέον έχει σπάσει κάθε κοντέρ και πλέον, ο κάθε άνθρωπος εκτίθεται κατά μέσο όρο σε 6.000-10.000 διαφημίσεις ημερησίως σύμφωνα με άρθρο του ppc protect.  

Πώς μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί μια εικόνα/βίντεο ως μέσο διαφήμισης; 

Ο Δρ. John Medina – μοριακός βιολόγος και σύμβουλος έρευνας- αναφέρει στο βιβλίο του “Brain Rules” πως όταν οι άνθρωποι διαβάσουν ένα κείμενο χωρίς εικόνες, μετά από τρείς ημέρες θα θυμούνται μόνο το 10% του κειμένου, ενώ εάν το κείμενο περιέχει φωτογραφίες τότε θα θυμούνται το 65%.

Καταλαβαίνουμε αμέσως λοιπόν, πόσο σημαντική επίδραση έχει η εικόνα στο οπτικό ερέθισμα και πόσο σημαντικό εργαλείο είναι η φωτογραφία στον κόσμο του marketing. Όσον αφορά στην χρήση του video, η επίδρασή του είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο (Video vs. Image Ads: Why Videos Perform Better Than Images) οι χρήστες κρατάνε το 95%(!) της πληροφορίας που τους προβλήθηκε. Γίνεται εύκολα αντιληπτό συνεπώς πως το video υπερτερεί σε ορισμένες καταστάσεις έναντι της φωτογραφίας. 

Οι διαφημίσεις online, είτε με video είτε με φωτογραφίες, χρησιμοποιούνται με σκοπό την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών. Προβάλουν κάποια εφαρμογή που χρειάζεται να κατεβάσεις, ή επιχειρήσεις στην περιοχή σου για να τις επισκεφτείς, προϊόντα που ενδεχομένως να σε ενδιαφέρουν και άλλα πολλά. Τέτοιες διαφημίσεις μπορείς να πετύχεις σε όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: από το Youtube και το Facebook έως το Email και το Instagram. 

Αυτές οι διαφημίσεις, μπορούν να προβληθούν αναλόγως την πλατφόρμα είτε ως φωτογραφίες είτε ως video, λόγου χάρη στο Youtube δουλεύει καλύτερα η χρήση διαφημιστικού video στην αρχή ή στην μέση του video που παρακολουθείς. Στο Facebook έχει διατυπωθεί πως είναι πιο αποτελεσματική η χρήση video συγκριτικά με τις εικόνες και δημιουργεί μεγαλύτερο engagment με τους χρήστες.

Στο instagram, τα σχόλια των χρηστών σε χορηγούμενα video είναι περισσότερα από οτι αυτά σε χορηγούμενες φωτογραφίες σύμφωνα με άρθρο του mediakix. Οι χορηγούμενες φωτογραφίες στο Instagram έχουν μεγαλύτερη απήχηση και “εμφανίζονται ευκολότερα” στην αρχική σελίδα του χρήστη, διότι χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να ‘’φορτώσουν’’. Οι χρήστες συνήθως έχουν τον ήχο κλειστό όταν scrollάρουν στην αρχική του Instagram και έτσι είναι πιο ευχάριστη μια διαφήμιση με μια εικόνα μόνο παρά μια διαφήμιση με video και ήχο. Συνήθως στο Instagram χρησιμοποιούνται τα carousel posts.

Τί είναι τα Carousel Posts – Dynamic ads- Slideshow ads?

Με τον όρο carousel αναφερόμαστε στις “αναρτήσεις πολλαπλών εικόνων” στο Instagram, οι οποίες διαθέτουν εώς και 10 φωτογραφίες ή video, τα οποία βλέπουν οι χρήστες κάνοντας swipe στην οθόνη.

Τα dynamic ads είναι διαφημίσεις οι οποίες είναι στην μορφή ενός banner και αλλάζουν αυτόματα, προκειμένου να προσαρμόσουν το περιεχόμενό τους και τις προωθήσεις ανάλογα με τον κάθε χρήστη. Έτσι, διασφαλίζεται το γεγονός οτι ο κάθε χρήστης θα εκτεθεί στην πιο αποτελεσματική για αυτόν διαφήμιση. 

Τα Slideshow ads συνδυάζουν πολλές εικόνες ή βίντεο, κείμενο και ήχο για να πουν μια ιστορία και εμφανίζονται στο Facebook, το Instagram, το Audience Network και το Messenger και χρησιμοποιούν τα ίδια metrics με τις μεμονωμένες διαφημίσεις video.

American Express & Influencers –  Case Study 

Η πολυεθνική κολοσσός εταιρεία American Express, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στον κόσμο του marketing. Στην προσπάθειά της να προωθήσει την νέα της platinum κάρτα, επεκτάθηκε στον κόσμο των influencers μέσω Instagram. Οι influencers αυτοί ήταν όλων των ειδών: food, fashion, travel, interior design, photography. Το πρόγραμμα ανταμοιβών της American Express είναι ο πυρήνας της στρατηγικής απόκτησης και διατήρησης πελατών και το influencer marketing είναι η τέλεια λύση για να το πετύχεις.

Για να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα των καμπανιών της, η American Express έχει αναπτύξει μακροχρόνιες συνεργασίες με συγκεκριμένους influencers ή αλλιώς “#AmexAmbassadors” όπως αναφέρονται μέσω hashtag. Αυτοί οι “αντιπρόσωποι” της εταιρείας, προσκαλούνται σε αποκλειστικά πάρτι, ταξίδια και εμπειρίες της American Express – φυσικά και όλα αυτά δημοσιεύονται στο Instagram. Αυτή η στρατηγική προσδίσει συνέπεια στις καμπάνιες της εταιρείας και μετατρέπει τους συγκεκριμένους influencers στο πρόσωπο της μάρκας. 

Το video και η εικόνα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαφήμισης και χωρίς αυτά η αποτελεσματικότητα της μειώνεται δραματικά. Αναλόγως την πλατφόρμα χρησιμοποιείται και ο αντίστοιχος τύπος διαφήμισης για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται και τα social media εμπλέκονται ακόμα περισσότερο στην ζωή μας, είναι λογικό και επόμενο το influencer marketing να αναλαμβάνει τα ηνία της διαφήμισης.

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)