Τι είναι τα Infographics;

Από τότε που τα infographics εξερράγησαν στη σκηνή της γραφιστικής πριν από περίπου 15 χρόνια, έχουν γίνει βασικό στοιχείο επικοινωνίας στις τάξεις, στο χώρο εργασίας και στον Ιστό. 

Τα γραφήματα είναι ένα δημοφιλές και αποτελεσματικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σύνθετων πληροφοριών με σαφή και οπτικά ελκυστικό τρόπο. Χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιογραφίας, του μάρκετινγκ, της εκπαίδευσης και άλλων. Και ερχόμαστε στην ερώτηση τί είναι άραγε τα infographics και γιατί χρησιμοποιούνται τόσο πολύ;

Τι είναι τα infographics - γραφήματα;

Τα infographics, σύμφωνα με το Oxford English Dictionary γνωστά και ως γραφικά πληροφοριών, είναι οπτικές αναπαραστάσεις πολύπλοκων δεδομένων, πληροφοριών ή γνώσεων. Έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τις σύνθετες πληροφορίες πιο προσιτές και πιο κατανοητές παρουσιάζοντάς τις με οπτικά ελκυστικό τρόπο. Ένα infographic μπορεί να είναι γράφημα πίτας ή και γράφημα ράβδων.

Επίσης, περιέχει ελάχιστο κείμενο που παρέχει μια επισκόπηση ενός θέματος με ευκολία στην κατανόηση. Τα γραφήματα είναι ένα πολύτιμο εργαλείο οπτικής επικοινωνίας. Τα δημιουργικά και μοναδικά γραφήματα είναι συχνά τα πιο αποτελεσματικά επειδή τραβούν την προσοχή μας και δεν τα αφήνουμε να φύγουν. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα γραφικά σε ένα infographic πρέπει να κάνουν περισσότερα από το να ενθουσιάζουν και να εμπνέουν. 

Παρακάτω μπορούμε να δούμε ένα tutorial video για το πως μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα infographic μέσω του Canva. Αν δεν ξέρεις τι είναι το Canva, τότε σου προτείνουμε να διαβάσεις από το ToolKit της SALDO τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τύποι Infographics

Υπάρχουν διάφοροι τύποι infographics, το καθένα με το δικό του σκοπό και σχεδιασμό:

 1. Στατιστικά infographics: Αυτά επικεντρώνονται στην παρουσίαση στατιστικών δεδομένων και μπορούν να περιλαμβάνουν γραφήματα και άλλες απεικονίσεις δεδομένων.
 2. Infographics διεργασιών: Απεικονίζουν μια διαδικασία ή μια ακολουθία γεγονότων, χρησιμοποιώντας συχνά διαγράμματα ροής ή απλά διαγράμματα.
 3. Γεωγραφικά infographics: Χρησιμοποιούν χάρτες και άλλα γεωγραφικά δεδομένα για να παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με μια συγκεκριμένη τοποθεσία ή περιοχή.
 4. Infographics χρόνου: Παρουσιάζουν πληροφορίες με χρονολογική σειρά, συχνά χρησιμοποιώντας μια γραμμή χρόνου.
 5. Σύγκριση γραφημάτων: Αυτά τα γραφήματα χρησιμοποιούνται για τη σύγκριση δύο ή περισσότερων στοιχείων ή ιδεών, συχνά χρησιμοποιώντας γραφήματα.
 6. Ιεραρχικά infographics: Παρουσιάζουν πληροφορίες σε μια ιεραρχική δομή, χρησιμοποιώντας συχνά ένα διάγραμμα που μοιάζει με δέντρο.

Γιατί χρησιμοποιούμε Infographics;

Άλλο ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί πρέπει να χρησιμοποιούμε infographics; Τα γραφήματα είναι εξαιρετικά για τη διευκόλυνση της αφομοίωσης σύνθετων πληροφοριών. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παρέχετε μία γρήγορη επισκόπηση ενός θέματος, να εξηγήσετε μία πολύπλοκη διαδικασία, να παρουσιάσετε δεδομένα έρευνας, να συνοψίσετε μία μεγάλη ανάρτηση, να συγκρίνετε πολλές και διάφορες επιλογές καθώς και να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση για ένα ζήτημα που σας απασχολεί.

Γενικότερα, τα infographics έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα για αυτό και βρίσκονται σε όλους τους τομείς, είναι ο πλέον εύκολος τρόπος για να επικοινωνείς με τους υπόλοιπους και να παραδώσεις το μήνυμα που θέλεις με έναν όμορφο αισθητικά τρόπο.

Παρακάτω περιγράφεται πως ένα infographic χρησιμοποιείται σε διάφορους χώρους:

 1. Δημοσιογραφία : Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται συχνά σε άρθρα ειδήσεων για να βοηθήσουν τους αναγνώστες να κατανοήσουν καλύτερα σύνθετα ζητήματα ή δεδομένα.
 2. Μάρκετινγκ : Τα γραφήματα είναι ένα δημοφιλές εργαλείο στις καμπάνιες μάρκετινγκ για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επικοινωνούν πολύπλοκες ιδέες ή δεδομένα με πιο ελκυστικό τρόπο.
 3. Εκπαίδευση : Τα γραφήματα χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα για να βοηθήσουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα περίπλοκες έννοιες ή δεδομένα.
 4. Μέσα Μαζικής Δικτύωσης : Τα γραφήματα μπορούν να κοινοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό και μπορούν να γίνουν viral στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθιστώντας τα έναν αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας πληροφοριών σε ένα μεγάλο κοινό. 

Infographics και Επιχειρηματίες

Με τα infographics δημιουργείς ένα πολύ δυναμικό και ελκυστικό brand. Αρχικά δημιουργήστε έναν οδηγό επωνυμίας που θα περιέχει τις γραμματοσειρές, τα χρώματα της επιχείρησης καθώς και το logo της (είναι βοηθητικό να υπάρχει σε 3 απλά χρώματα, άσπρο, μαύρο, χρώμα επιχείρησης). Με αυτό το τρόπο θα καταφέρετε να υπάρχει μία ομοιομορφία στα infographics που δημιουργείται. Εν τέλη αφού καταλάβαμε τι είναι ένα infographic και γιατί είναι τόσο σημαντικό, πάμε να δούμε πως δημιουργούμε ένα infographic.
Αρχικά υπάρχουν τρία βήματα:


  1. Οργανώστε τις πληροφορίες που θέλετε να μοιραστείτε
  2. Επιλέξτε ένα πρότυπο infographic
  3. Έπειτα, προσαρμόστε το.
 

Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει βασικές πληροφορίες. Όπως, να προσδιορίσετε τα στοιχεία του περιεχομένου σας, έναν τίτλο, τις κεφαλίδες, τους υπότιτλους και τα γεγονότα. Έπειτα να επιλέξετε ένα πρότυπο, υπάρχουν προκατασκευασμένα πρότυπα infographic. Μπορούν να σας δώσουν τη σχεδιαστική έμπνευση που χρειάζεστε για να κάνετε το infographic σας σε κυλιόμενη μορφή. Ακόμη και μόνο η χρήση τους ως σημείο εκκίνησης μπορεί να είναι χρήσιμη! Αφού επιλέξετε ένα πρότυπο infographic, μπορείτε να αρχίσετε να το προσαρμόζετε στις ανάγκες σας.

Τελικά, εκεί που καταλήγουμε είναι ότι τα γραφήματα είναι ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό εργαλείο για την παρουσίαση πολύπλοκων δεδομένων ή πληροφοριών με οπτικά ελκυστικό τρόπο. Χρησιμοποιούνται σε διάφορους κλάδους και περιβάλλοντα, από τη δημοσιογραφία μέχρι το μάρκετινγκ και την εκπαίδευση. Είτε προσπαθείτε να επικοινωνήσετε στατιστικά δεδομένα είτε να απεικονίσετε μια περίπλοκη διαδικασία, τα γραφήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε τις πληροφορίες σας πιο προσιτές και πιο κατανοητές.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 05 16 120118

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)