Instagram: Πώς λειτουργεί ο αλγόριθμός του;

Μήπως θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως λειτουργεί ο αλγόριθμος του Instagram και τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζει ποιο περιεχόμενο θα δείξει στους χρήστες; 

Όπως εξηγεί το Instagram θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν πως λειτουργεί ο αλγόριθμος της ροής (feed) και πώς επηρεάζει την εμπειρία των χρηστών. Η συγκεκριμένη επισκόπηση αποσκοπεί στην κατανόηση του αλγορίθμου και στη συνέχεια την χρησιμοποίηση αυτών των γνώσεων στην στρατηγική των χρηστών στην εφαρμογή.

Δεν υπάρχει μόνο ένας αλγόριθμος

Το Instagram επισημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν έναν μόνο αλγόριθμο που επιβλέπει τι βλέπουν και τι αναρτούν οι χρήστες, αλλά μία ποικιλία αλγορίθμων. Στόχος, είναι να αξιοποιήσουν τον χρόνο που ξοδεύουν στην εφαρμογή, προσφέροντας μία εξατομικευμένη εμπειρία. 

Μάλιστα αναφέρουν πώς μέχρι το 2016 οι χρήστες δεν έβλεπαν το 70% του περιεχομένου καθώς και τα μισά ποστ από τις κοντινές τους επαφές. Για αυτό το λόγο ανέπτυξαν μία ροή που κατατάσσει το περιεχόμενο με βάση αυτά που αρέσουν περισσότερο.

Βασικά στοιχεία

Υπάρχουν αρκετοί δείκτες που μελετά ο αλγόριθμός για να βγάλει την κατάταξη του περιεχομένου αλλά μερικοί από τους σημαντικότερους είναι: 

Πληροφορίες σχετικά με το post: Ο αλγόριθμος διαβάζει πληροφορίες σχετικές το post δηλαδή πόσα like έχει, πότε δημοσιεύτηκε, εάν αναφέρει την τοποθεσία ή εάν είναι βίντεο τι διάρκεια έχει. 

Πληροφορίες σχετικές το άτομο που δημοσίευσε: Αυτή είναι η ένδειξη με την οποία μετριέται πόσο σας ενδιαφέρει το άτομο που δημοσίευσε, δηλαδή πόσες φορές έχετε αλληλεπιδράσει μαζί του τον τελευταίο καιρό. 

Η δική σας δραστηριότητα: Μελετώντας τα δικά σας like, το ποσοστό των likes αλλά και το περιεχόμενο των ποστ που σας άρεσαν, ο αλγόριθμος ανιχνεύει τα δικά σας ενδιαφέροντα.

Το ιστορικό αλληλεπίδρασης με κάποιον: Το ιστορικό σας δείχνει αν αλληλεπιδράτε με ένα συγκεκριμένο άτομο δηλαδή εάν σχολιάζετε ο ένας το ποστ του άλλου.

instagram app

Τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς δείκτες από τους οποίους δομείται ο αλγόριθμος ροής του Instagram και είναι αρκετά παρόμοιος με το feed του Facebook με μία βασική διαφορά. Τώρα η εμπειρία σας εξατομικεύεται και με βάση τον τύπο του περιεχομένου, δηλαδή αν αλληλεπιδράτε με περισσότερα βίντεο, θα βλέπετε περισσότερα βίντεο. Τα ίδια ισχύουν και για τα Instagram Stories. 

Επίσης, το Instagram σημειώνει ότι η κατάταξη ροής θα βασίζεται επίσης στο ιστορικό κάθε χρήστη. Με άλλα λόγια εξετάζουν το πόσο πιθανό είναι οι χρήστες να δουν για μερικά δευτερόλεπτα μία ανάρτηση, να την σχολιάσουν, να πατήσουν like, να την αποθηκεύσουν και να πατήσουν στη φωτογραφία προφίλ. Όσο πιο πιθανό είναι λοιπόν να κάνετε μία ενέργεια, τόσο πιο ψηλά θα δείτε και αυτή την ανάρτηση στο feed σας.

Πως λοιπόν, μπορείτε να μεγιστοποιήσετε την ελκυστικότητα του περιεχομένου σας με τέτοιο τρόπο ώστε να οδηγήσει σε πράξεις;

Ο αλγόριθμος της εξερεύνησης

Στην καρτέλα εξερεύνησης, ο αλγόριθμος λειτουργεί με βάση περιεχόμενο που μπορεί να σας ενδιαφέρει με βάση τα ενδιαφέροντα σας από τον αλγόριθμο της ροής. Για παράδειγμα εάν αλληλεπιδράτε με φωτογραφίες ή βίντεο μαγειρικής τότε ο αλγόριθμος θα σας δείξει παρόμοιο περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, θα μελετήσει τους άλλους χρήστες και συγκεκριμένα τι τους αρέσει και έτσι την επόμενη φορά που θα μπείτε στην εξερεύνηση θα σας προτείνει συναφές περιεχόμενο με το οποίο είναι πιο πιθανό να κάνετε μία ενέργεια. 

Στην καρτέλα της εξερεύνησης, η χρήση των hashtags μπορεί να σας βοηθήσουν να εμφανιστείτε μπροστά στο κοινό που αναζητά συναφές περιεχόμενο, έαν αλληλεπιδράσουν μαζί σας, τόσο πιο πιθανό είναι να φανεί το ποστ σας στις συνδέσεις τους. Όπως το Feed και τα Stories, το Instagram κατατάσσει την καταχώριση Εξερεύνησης βάσει του πόσο πιθανό είναι να αλληλεπιδρά κάθε χρήστης με κάθε ανάρτηση.

Τα Saves προβλέπεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην κατανομή των αλγορίθμων. Για αυτό καλό θα ήταν να δείτε πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε την αποθήκευση των δημοσιεύσεών σας, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της έκθεσης Εξερεύνησης.

Αυτοί είναι μερικοί χρήσιμοι δείκτες για το πώς λειτουργούν οι διάφοροι αλγόριθμοι του Instagram. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη σας μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτά προκειμένου να βελτιώσετε την εμβέλεια σας. Κατανοήστε το κοινό σας και τα ενδιαφέροντα του και αλλάξτε ότι δεν λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο σας θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να φανεί στους followers σας και στη συνέχεια στο ευρύ κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)