Τί είναι η Gen Z ;

Τί είναι η Gen Z ;

Η Generation Z (ή πιο κοινά Gen Z για συντομία),  κοινώς γνωστή ως zoomers , είναι η γενιά που διαδέχεται τους Millennials και προηγείται της Generation Alpha. Οι ακριβείς ημερομηνίες που καθορίζουν το Gen Z μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πηγή, αλλά οι περισσότεροι συμφωνούν ότι περιλαμβάνει άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012. Αυτό σημαίνει ότι από το 2023, τα παλαιότερα μέλη του Gen Z είναι στα 20 τους, ενώ τα νεότερα είναι περίπου 10 ετών.

Το σημαντικό με την συγκεκριμένη γενιά είναι ότι είναι η πρώτη γενιά που μεγάλωσε εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή, με πρόσβαση σε smartphone, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες από νεαρή ηλικία. Αυτό έχει διαμορφώσει πολλές πτυχές της ζωής τους, από τον τρόπο που επικοινωνούν και καταναλώνουν τα μέσα μέχρι τη στάση τους απέναντι στην εργασία και την εκπαίδευση. Γιατί είναι όμως σημαντικό να συζητάμε για αυτήν την γενιά;

Gen Z Feature Photo

Η σημαντικότητα της Gen Z στη σημερινή κοινωνία

Γιατί είναι σημαντικό να αναφερθούν τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του Gen Z. Αυτό που τους ξεχωρίζει περισσότερο είναι η ποικιλομορφία τους. Αυτή η γενιά είναι πιο ποικιλόμορφη φυλετικά και εθνοτικά από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων να αναγνωρίζονται ως μη λευκοί ή μεικτές φυλές. Το Gen Z είναι επίσης πιο πιθανό να αποδέχεται διαφορετικές ταυτότητες και τρόπους ζωής, όπως LGBTQ+ και μη δυαδικές ταυτότητες φύλου.


Ένα άλλο καθοριστικό χαρακτηριστικό του Gen Z είναι η παγκόσμια προοπτική τους. Η ανάπτυξη με το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους έδωσε πρόσβαση σε πληροφορίες και προοπτικές από όλο τον κόσμο και πολλά μέλη αυτής της γενιάς έχουν έντονο ενδιαφέρον για παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά τη νεότητά τους, η γενιά Gen Z έχει ήδη αντίκτυπο στην κοινωνία με διάφορους τρόπους. Τα άτομα του Gen Z βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κινημάτων όπως το Black Lives Matter και το Fridays for Future, και αρχίζουν επίσης να εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό με πολλές καινοτόμες ιδέες και να διαμορφώνουν ένα τελείως διαφορετικό μέλλον στο τομέα της εργασίας από αυτό που είχαμε συνηθίσει. Καθώς αυτή η γενιά συνεχίζει να μεγαλώνει και να ωριμάζει, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε ποιες άλλες αλλαγές φέρνουν στον κόσμο γύρω μας. 

gen z saldo agency

Γιατί ξεχωρίζει η γενιά Gen Z;

Επιχειρηματική νοοτροπία

Η γενιά Gen Z είναι γνωστό ότι είναι ανεξάρτητη και αυτοδύναμη. Τα παιδιά αυτής της γενιάς έχουν έντονη επιθυμία να δημιουργήσουν το δικό τους μονοπάτι. Τα περισσότερα μέλη αυτής της γενιάς ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις ή να ακολουθήσουν καριέρα ως ελεύθεροι επαγγελματίες ή ανεξάρτητοι εργολάβοι.

Κοινωνικά συνειδητή γενιά

Η Gen Z είναι πιο συνειδητή κοινωνικά και περιβαλλοντικά από τις προηγούμενες γενιές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο για τον πολιτισμό που εξάγουν καθώς μυούν και τις υπόλοιπες γενιές σε αυτή την νοοτροπία. Ενδιαφέρονται για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ίσα δικαιώματα και είναι πιο πιθανό να υποστηρίξουν επωνυμίες και εταιρείες που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους.

Multitasking

Η Gen Z είναι ιδιαίτερα ικανή στην εκτέλεση πολλαπλών εργασιών και μπορεί να χειριστεί πολλές ροές πληροφοριών ταυτόχρονα. Αισθάνονται άνετα στην εναλλαγή μεταξύ διαφορετικών ψηφιακών πλατφορμών και συσκευών και συχνά μπορούν να βρεθούν να κάνουν κύλιση σε πολλές ροές μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ παρακολουθούν τηλεόραση ή εργάζονται σε υπολογιστή.

Αυθεντικότητα αξίας

Η Gen Z εκτιμά την αυθεντικότητα και την ειλικρίνεια τόσο στους ανθρώπους όσο και στις επωνυμίες. Είναι δύσπιστοι για την παραδοσιακή διαφήμιση και είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται τις συστάσεις από ομοτίμους και το μάρκετινγκ με επηρεαστές. Κυρίως εμπιστεύονται αποτελέσματα και πράξεις και δεν στηρίζουν την δουλειά τους σε λόγια.

Τελικά;

Η κατανόηση και η συζήτηση των χαρακτηριστικών της Γενιάς Ζ είναι ζωτικής σημασίας στη σημερινή κοινωνία. Ως η πρώτη γενιά που μεγάλωσε εξ ολοκλήρου στην ψηφιακή εποχή, οι μοναδικές εμπειρίες και οι προοπτικές του Gen Z διαμορφώνουν διάφορες πτυχές της ζωής τους, από την επικοινωνία και την κατανάλωση μέσων μέχρι την προσέγγισή τους στην εργασία και την εκπαίδευση. Η αξιοσημείωτη ποικιλομορφία, η κοινωνική συνείδηση, η επιχειρηματική νοοτροπία, οι ικανότητες πολλαπλών εργασιών και η εκτίμηση για την αυθεντικότητα αυτής της γενιάς τις καθιστούν υπολογίσιμη δύναμη. Επιπλέον, καθώς η Generation Alpha ακολουθεί πιστά τα βήματά τους, γίνεται όλο και πιο σημαντικό να εξερευνήσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ αυτών των δύο γενεών.

Για να εμβαθύνετε στη συναρπαστική δυναμική μεταξύ Gen Z και Gen Alpha, φροντίστε να ελέγξετε το προηγούμενο άρθρο της SALDO.  Αναγνωρίζοντας τη σημασία και των δύο αυτών γενεών, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και να περιηγηθούμε στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο γύρω μας.

/Διάβασε Ακόμη

/Θέλεις αποκλειστικές συμβουλές και νέα για να μην μένεις εκτός;

*μπορείς να απεγγραφείς όποτε θέλεις :)